Jouw naam

Wie wil je uitnodigen?

Schrijf hier jouw feedback op

  Feedback this page
Reality check

Reality check

Maandag

Het blijft gek. Voor mijn gevoel zit ik nog volop in het studentenleven, terwijl ik met mijn hoofd al aan het werk ben. Nu moet ik ervoor zorgen dat die twee werelden bij elkaar komen. Daar ben ik nu mee bezig, met accepteren dat mijn leven verandert én het zoeken van een baan. Maar waar begin je?

Vandaag heb ik vooral veel met mensen gepraat en gevraagd hoe zij dat deden na hun afstuderen. Maar ook of ze nog tips weten, of valkuilen. En natuurlijk of ze nog leuke bedrijven kennen. Hun antwoorden stellen me wel gerust. Uiteindelijk is iedereen in mijn omgeving wel goed terechtgekomen. Al is het soms ergens anders dan gedacht. Ik heb daar geen probleem mee, zolang het maar een baan is waar ik energie van krijg!

Nu moet ik alleen nog ontdekken wáár ik energie van krijg? Gelukkig liep ik vorig jaar een stage waar ik al het een en ander leerde over mezelf. Ik heb een redelijk goed beeld van wie ik ben, waar ik goed in ben en waar ik blij van word. Nu dit nog even vinden in een baan! Maar daar ga ik woensdag weer mee verder. Morgen moet ik namelijk weer werken bij mijn bijbaan. Want ik maak natuurlijk ook kosten.

Woensdag

Vandaag hoef ik niet te werken. Op zo’n dag ben ik vooral bezig met het bekijken van banensites, LinkedIn en het bezoeken van carrièrebeurzen. In een Excel-bestand houd ik bij welke vacatures ik tegenkom, wanneer sollicitaties voor bepaalde traineeships openen en op welke data er beurzen zijn. Dit bestand heb ik altijd bij de hand tijdens het surfen en vul ik gaandeweg aan. Daarnaast maak ik een soort ‘word map’. Als ik een vacature tegenkom, haal ik daar de woorden uit die me inspireren en enthousiast maken. Ook de woorden die me juist afschrikken haal ik er uit. Zo krijg ik een goed beeld van de dingen waar ik naar zoek in een baan en de dingen die niet bij mij passen.

Vind ik een vacature waar ik enthousiast van word? Dan stuur ik een sollicitatiebrief met persoonlijke informatie, een cv en een motivatiebrief. Het helpt erg dat ik alleen solliciteer op functies die me écht aanspreken. Dat maakt het schrijven van een enthousiaste en originele brief een stuk gemakkelijker. Ik ben pas net afgestudeerd en nog niet zo lang bezig met mijn zoektocht. Ik wil daarom nu alleen gaan voor plan A. Lukt dat echt niet? Dan verlaag ik mijn eisen en ga ik over op plan B.

Vrijdag

Nog een laatste overdenking voor het weekend. Ik probeer de hele zoektocht zo luchtig mogelijk op te nemen. Eerder raakte ik soms namelijk licht in paniek. Dan had ik het gevoel dat het nú moest gebeuren en gunde mezelf geen tijd bij het vinden van een baan. Nu probeer ik het gestructureerd te doen. De tips hebben me echt vooruit geholpen en ik heb er alle vertrouwen in. Het is prima om af en toe tegen de lamp te lopen. Een afwijzing is niet iets persoonlijks. Dus blijf jezelf, probeer structuur aan te brengen in je zoektocht, houd moed en heb er ook plezier in!

Anna schreef bovenstaande tekst in de periode dat ze werk zocht. Haar tips hebben al resultaat opgeleverd. Inmiddels heeft Anna een baan als Learning and Development Coordinator bij Omron Industrial Automation Europe.

Geef een antwoord

Ben jij al klaar voor de arbeidsmarkt?

Beantwoord de vier stellingen hieronder om te kijken welke boosters op jou van toepassing kunnen zijn.

Swipe om te beantwoorden

Jouw resultaat

Top dat deze punten in orde zijn:

Wil je BeYourBest gaan inzetten om jezelf voor te bereiden op de arbeidsmarkt? Maak dan een account aan om je voortgang bij te houden!

Be Your Best helpt je graag deze punten te verbeteren:

Mooi dat je al zo ver bent met je onwtikkeling. Wil je weten wat je bij ABN Amro kunt doen? Bekijk dan vooral even de ABN Amro Booster!

Ik ben Chad, stel hier je vraag...