Jouw naam

Wie wil je uitnodigen?

Schrijf hier jouw feedback op

  Feedback this page
Sollicitatieblunders

Sollicitatieblunders

Ai, dit is niet het leukste artikel, of ben jij stiekem een ramptoerist? Waar mensen werken, worden fouten gemaakt – en dat is helaas niet anders tijdens het sollicitatieproces. Een rondvraag onder starters leverde eerlijke antwoorden op. Leer van andermans fouten en voorkom deze sollicitatieblunders!

1.De dag voor mijn sollicitatie had ik de rolluiken gerepareerd die voor de ramen van mijn studentenkamer hingen. Ze waren al eeuwen stuk, en ik was onderhand gewend geraakt aan het slapen in een lichtere kamer. Je raadt het misschien al.. Ik heb me de dag van mijn sollicitatie enorm verslapen. Het was nog uit te leggen geweest als het gesprek om 9 uur ’s ochtends was geweest, maar het sollicitatiegesprek was pas om 4 uur ’s middags. Ai. Wonder boven wonder heb ik alsnog de job gekregen. Het scheelt wellicht dat het voor een studentenbestuur was, maar ik voelde me goed stom.

2.Één van mijn eerste sollicitatiegesprekken had ik ontzettend goed voorbereid. Informatie opgezocht over de mensen met wie ik het gesprek had, heel goed ingelezen in het bedrijf, jaarverslagen doornemen, missie/visie etc. Daarnaast had ik ook situaties bedacht die ik toe kon lichten als de interviewers zouden vragen naar voorbeelden van karaktereigenschappen die ik noemde in mijn brief. Ik dacht dat het niet meer mis kon gaan. De belangrijkste tip over sollicitatiegesprekken is goed voorbereiden toch? Tijdens het gesprek ging het echter helemaal mis bij de eerste vraag: Vertel eens wat over jezelf? Stom, maar omdat ik me zo goed had voorbereid, zat mijn hoofd vol met dingen die ik echt wilde onthouden en vertellen in het gesprek. Ik heb er maar wat op los gekletst en dat was geen fijne start. Uiteindelijk kreeg ik ook de feedback dat ze vonden dat ik te star was, waarschijnlijk door zenuwen en teveel vasthouden aan mijn voorbereiding. Jammer, al mijn spontaniteit verloren!

3.Voor mijn sollicitatie moest ik naar Utrecht. Stond op perron met iemand te bellen en ben toen in de verkeerde trein in gestapt – kon er pas in Almere uit en was uiteindelijk 45 min te laat.

4.Yes, eerste en tweede sollicitatiegesprek geknald: ik ben door naar de assessment days! Op woensdagmiddag een briefing, en donderdag de hele dag assessment. Ik was helaas donderdagochtend zo zenuwachtig dat ik niet veel kon ontbijten. Oké, ik moet toch iets binnen krijgen.. Ik drink wel veel water, thee en sinaasappelsap. De ochtend begon met het maken van een assessment op een laptop, met een timer van 45 minuten, zonder pauzeknop. Ik ben voor het assessment naar de wc geweest, maar helaas, ook tijdens het assessment kon ik niet stoppen met wiebelen op mijn stoel. Het was zo erg dat ik besloot om een paar minuten van het assessment te gebruiken om naar het toilet te rennen (in mijn mooie business outfit met pumps). Stom stom stom.

5.Mijn grootste sollicitatieblunder: tijdens sollicitatie voor bestuur van studievereniging erachter komen dat je je blouse binnenste buiten aan hebt en vervolgens achteruit de ruimte uitlopen om te voorkomen dat ze het kaartje in mijn nek zagen (overigens wel de functie gekregen whiehowehowheow).

Zelf wel eens geblunderd tijdens een sollicitatiegesprek? Laat jouw blunder achter in de comments om er anderen van te laten leren (en lachen)! Iedereen maakt fouten en blundert, het belangrijkst is dat je het blijft relativeren. En, als je je fouten en blunders wegstopt, is de kans groot dat je er ook minder van opsteekt en dan heb je de blunder dus voor niks gemaakt!

Geef een antwoord

Ben jij al klaar voor de arbeidsmarkt?

Beantwoord de vier stellingen hieronder om te kijken welke boosters op jou van toepassing kunnen zijn.

Swipe om te beantwoorden

Jouw resultaat

Top dat deze punten in orde zijn:

Wil je BeYourBest gaan inzetten om jezelf voor te bereiden op de arbeidsmarkt? Maak dan een account aan om je voortgang bij te houden!

Be Your Best helpt je graag deze punten te verbeteren:

Mooi dat je al zo ver bent met je onwtikkeling. Wil je weten wat je bij ABN Amro kunt doen? Bekijk dan vooral even de ABN Amro Booster!

Ik ben Chad, stel hier je vraag...