Jouw naam

Wie wil je uitnodigen?

Schrijf hier jouw feedback op

  Feedback this page
Life of a starter

Life of a starter

Lees hieronder het verhaal van Rabia, zij is Trainee Policy & Regulations bij de ABN AMRO. Zij heeft voor ons een aantal vragen beantwoord over haar selectieprocedure en voorgang van haar traineeship.

Profiel Rabia Soydemir

Leeftijd: 23 jaar
Studie: Bachelor: Rechtsgeleerdheid, Master: Arbeidsrecht. (Universiteit Leiden)
Hobby’s: Reizen, koken en winkelen!

Q&A

Wat heb je allemaal naast je studie gedaan?

Naast mijn studie heb ik zowel veel nevenactiviteiten gedaan en een bijbaantje gehad. Tijdens mijn master ben ik voorzitter van de Congrescommissie van Sine Labore Nihil geweest. Dit is de arbeidsrechtelijke studievereniging van de Universiteit Leiden. Samen met mijn commissie hebben wij ervoor gezorgd dat het grootste arbeidsrechtelijk congres op de Universiteit Leiden in goede banen is geleid.

Daarnaast ben ik gedurende mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid Juridisch Adviseur geweest bij het Rechten Instituut & Co. Deze functie, op vrijwillige basis, heeft mij de mogelijkheid geboden de theorie van de rechtenstudie in praktijk te brengen. Ook ben ik tijdens mijn Bachelor secretaris geweest van de afdeling Humanitair Oorlogsrecht van Het Nederlandse Rode Kruis in Rotterdam. Als afdeling hebben wij in de regio voorlichtingen georganiseerd voor hogescholen, universiteiten, bedrijven en non-profitorganisaties over het humanitair oorlogsrecht.

Wat doe je tijdens je Traineeship?

Tijdens mijn Traineeship roteren mijn hoofdtaken. Het verschilt per afdeling en opdracht die je doet. Dit geeft mij ruimte om verschillende taken uit te voeren en te ontdekken waar mijn interesses en sterke punten liggen. Binnen ABN AMRO gelden flexibele werktijden. Ik kan dus zelf mijn tijd indelen en werktijden bepalen, dat is heel erg handig.

Waarom koos jij voor een Traineeship en niet voor een Startersfunctie?

Tijdens het Traineeship wordt er sterk gefocust op persoonlijke ontwikkeling door middel van trainingen. Hierdoor heb ik gekozen voor een Traineeship in plaats van een startersfunctie. Ook wist ik na mijn studie nog niet heel goed welke richting ik op wilde. Dankzij het Traineeship ben ik hierachter gekomen.

Waarom koos jij specifiek voor een Traineeship bij ABN AMRO

Het Traineeship van ABN AMRO is gericht op het daadwerkelijk leren kennen van de bank en je persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat er startersrichtingen zijn, heb je als trainee de vrijheid om zelf uit te zoeken waar je interesses liggen. Dit vind ik een erg mooie kans. Daarnaast had ik na mijn studie niet direct de ambitie om de advocatuur in te gaan. Nadat ik een aantal stages bij een advocatenkantoor had gelopen, heb ik besloten om verder te kijken in het bedrijfsleven omdat ik mij graag als young professional breder wilde ontwikkelen.

Waarom heb je voor de richting Policy & Regulations gekozen?

De startrichting Policy & Regulations sluit erg goed aan op mijn studieachtergrond, vandaar mijn keuzerichting. Daarnaast hebben banken tegenwoordig steeds vaker te maken met wet- en regelgeving, dit is een vakgebied dat mij erg interesseert.

Wat vond jij van de selectieprocedure?

Op 10 januari, de laatste dag om je aan te melden voor het Traineeship, heb ik mijn sollicitatie ingediend. Kort daarna heb ik te horen gekregen dat ik de eerste ronde door was en de capaciteitentest mocht maken. Nadat ik thuis de capaciteitentest had gemaakt, werd ik binnen een paar dagen uitgenodigd voor een gesprek met een recruiter. Vooraf aan het gesprek moest ik een hertest van de capaciteitentest maken. Om het sollicitatiegesprek te mogen voeren, moest ik deze test met een voldoende afronden. Vervolgens had ik een erg leuk gesprek met de recruiter waarbij er heel erg goed werd doorgevraagd maar ook werd geluisterd naar mijn motivatie en verwachtingen bij het Traineeship. De dag erna werd ik gebeld en uitgenodigd voor de Meet & Matchdag. De Meet & Matchdag is ingedeeld in verschillende onderdelen. Tijdens bepaalde onderdelen krijg je de mogelijkheid om de bank beter te leren kennen zonder beoordeeld te worden. De indeling van het programma was erg fijn doordat er ook momenten waren om vragen te stellen en bij te komen van de formele onderdelen. Aan het einde van de dag kreeg ik meteen te horen dat ik was aangenomen, een leuke manier om de dag af te sluiten!

Wat voor soort begeleiding krijg je tijdens het Traineeship?

De begeleiding tijdens het Traineeship is drieledig. Op de afdeling waar ik een rotatie doe, heb ik een opdrachtbegeleider. Dit is de persoon die mij en mijn opdracht beoordeeld. Daarnaast heb ik als trainee een HR-mentor waarmee ik kan sparren over bijvoorbeeld rotaties, persoonlijke ontwikkeling en carrièremogelijkheden. Tot slot heb ik een persoonlijke coach die ik tijdens de gezamenlijke trainingen zie. Ook heb ik de mogelijkheid om een privé coachingsgesprek te voeren.

#Tip
“Meld je aan voor een van de inhousedagen die worden georganiseerd en spreek vooral zo veel mogelijk trainees!”

Wat voor opdrachten heb je tot nu toe gedaan?

De opdrachten die ik heb gedaan zijn erg divers. Mijn eerste rotatie heb ik bij Marketing en Communicatie gedaan waarbij ik als junior marketeer heb gewerkt aan verschillende campagnes zoals de campagne voor Tikkie en het ABN AMRO World Tennis Tournament. Vervolgens heb een rotatie bij Compliance & Conduct gedaan. Hier heb ik mij gefocust op de anti witwas- en sanctiewetgeving die erg belangrijk is voor de bank. Inmiddels doe ik, in het kader van de cao-onderhandelingen, mijn derde en laatste rotatie binnen HR – Team Reward. Binnen dit team vervul ik samen met mijn opdrachtbegeleider de rol van programmamanager voor het gehele cao-proces. Deze rotatie biedt mij de kans om nauw samen te werken met verschillende disciplines binnen HR. Zo leer ik het HR vakgebied en specifiek ook het arbeidsrechtelijke component in een kort tijdsbestek te doorgronden.

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd tijdens jouw Traineeship?

Het meest waardevolle van het Traineeship is de focus op persoonlijke ontwikkeling. Door op verschillende afdelingen te werken met verschillende collega’s, heb ik mezelf op een andere manier leren kennen. De trainingen, begeleiding van mijn opdrachtbegeleiders, HR-mentor en persoonlijke coach hebben hier enorm aan bijgedragen. Wat betreft mijn eigen ontwikkeling, heb ik geleerd dat het heel erg belangrijk is om fouten te durven maken. Fouten leiden namelijk tot nieuwe inzichten en overkomen iedereen. Het maken van fouten zorgt ervoor dat je jezelf in situaties met stress beter leert kennen.

Is het Traineeship wat je ervan had verwacht?

Het Traineeship van ABN AMRO staat bekend om de nadruk op persoonlijke begeleiding. Nu ik het Traineeship heb ervaren, ben ik ervan overtuigd ben dat het Traineeship de ideale manier is om te starten binnen ABN AMRO.  Ik heb verschillende facetten van de organisatie leren kennen en een breed netwerk opgebouwd.

Hoe is de sfeer binnen de Traineegroep?

Sinds de eerste dag van het Traineeship zijn wij een enorm hechte groep. Niet alleen zien wij elkaar bij verplichte trainingen, maar ook bij lezingen, workshops, kennissessies, borrels en andere activiteiten die binnen de bank worden georganiseerd. Daarnaast organiseren wij zelf uitjes. Wij zijn bijvoorbeeld op kantoorbezoek in Parijs geweest en gaan in de laatste week van het Traineeship een weekendje weg.

Heb je een idee waar je zou willen uitstromen na je Traineeship?

Ik ben mij momenteel aan het oriënteren binnen de HR afdeling van de bank. Mede vanwege mijn arbeidsrechtelijke achtergrond en interesse in onderwerpen zoals talent management, diversiteit, duurzame inzetbaarheid, veranderingsmanagement en leadership development, is dit de afdeling waar ik graag zou willen uitstromen.

Is jouw beeld van de organisatie veranderd door het Traineeship?

Voordat ik aan het Traineeship begonnen was, had ik geen idee over de impact die wij als bank kunnen maken. De bank vervult een hele belangrijke rol als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid. Ik ben hierachter gekomen doordat ik op verschillende afdelingen binnen de bank heb gewerkt. Mijn eerste opdracht heb ik op de marketingafdeling van de bank gedaan. Het doel van deze opdracht was het stopzetten van de papieren rekeningafschriften die klanten ontvangen voor betaal- , spaar- en beleggingsrekeningen vanuit een duurzaamheidsperspectief. Door verschillende wijzen van communicatie in te zetten, hebben wij klanten geïnformeerd over de impact van papieren rekeningafschriften op het milieu. Ook heb je als medewerker de mogelijkheid om deel te nemen aan Foundation activiteiten om een bijdrage te leveren aan een goed doel. Vorig jaar heb ik samen met mijn Traineegroep kerstbomen versierd bij een verzorgingstehuis. Een middag die enorm veel voldoening heeft gegeven!

Leuk om te vermelden is dat Rabia sinds kort is uitgestroomd binnen de afdeling HR en nu werkzaam is als Reward Consultant.

Geef een antwoord

Ben jij al klaar voor de arbeidsmarkt?

Beantwoord de vier stellingen hieronder om te kijken welke boosters op jou van toepassing kunnen zijn.

Swipe om te beantwoorden

Jouw resultaat

Top dat deze punten in orde zijn:

Wil je BeYourBest gaan inzetten om jezelf voor te bereiden op de arbeidsmarkt? Maak dan een account aan om je voortgang bij te houden!

Be Your Best helpt je graag deze punten te verbeteren:

Mooi dat je al zo ver bent met je onwtikkeling. Wil je weten wat je bij ABN Amro kunt doen? Bekijk dan vooral even de ABN Amro Booster!

Ik ben Chad, stel hier je vraag...